In gesprek met diëtiste Martine Hendriksen
Door Redactie 111

Voeding is in het 111 programma uiteraard essentieel. Het gaat dan niet alleen over gewicht maar ook over energiehuishouding, herstellen na sport, je lichaam en brein geven wat het nodig heeft en over de emotionele en sociale aspecten rondom voeding. Onze voedingsdeskundige en diëtiste Martine Hendriksen werkt daarom nauw samen met de andere disciplines in het team.

Wat doe je voor 111 deelnemers?
Tijdens de intake wordt duidelijk wat de persoonlijke aandachtspunten en doelen zijn van elke deelnemer. Daar kijken we met het hele inhoudelijke team naar. Met ‘inhoudelijk team’ bedoel ik de artsen, (leefstijl) psycholoog, bewegingsdeskundige en mijzelf. En dan wordt zichtbaar waar mijn bijdrage ligt op het gebied van voeding. Bijvoorbeeld door in een persoonlijk gesprek te kijken naar een voedingsplan dat past binnen iemands Plan van Aandacht. Ook werk ik mee aan de ontwikkeling van voedingsprogramma’s en informatievoorziening hierover.

Waar doe jij het voor?
Ik wil mensen helpen om zo gezond en fit mogelijk te zijn en het optimale uit hun leven te halen. Dat verdient ieder mens! Het ‘hoe’ is voor iedereen weer anders. Binnen 111 hebben wij dan ook een persoonlijke benadering omdat dàt het beste in jou naar boven haalt. Waar liggen jouw valkuilen en hoe zou je ervoor kunnen zorgen dat je hier niet in blijft hangen.

Eet gezond en je voelt je fit. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, helaas. Het belangrijkste daarbij is wel om een goede balans te vinden in alle facetten die een rol spelen in je leven.

Hoe zie jij de noodzaak van een initiatief als 111 in deze tijd?
De naam 111 zegt natuurlijk al heel veel: het gaat om preventie. Om de kans te verkleinen dat je 112 moet bellen. In deze maatschappij denken we soms te veel aan ‘presteren’. Alles moet beter, sneller en meer, er is daarbij veel focus op gemak. Tel daar de hoge werkdruk die we onszelf opleggen bij op, en je snapt waarom we minder tijd maken voor beweging en gezonde voeding. Door een ongezonde leefstijl treden ook steeds meer welvaartziekten op, waaronder overgewicht. Het is een structureel probleem, waar ik uiteraard veel mee te maken krijg in de praktijk.

Hoe moet je daar als individu tegenop boksen?
Door juist niet te ‘boksen’ of te vechten. Maar door goed voor jezelf te zorgen en lief te zijn voor jezelf. Het gaat deels om vragen over geluk. Ga eens voor jezelf na; doe je dingen die je leuk vindt en ben je blij met hoe het nu gaat, kun je op deze manier, jouw ideale leven vormen? Zo niet pak jezelf aan, werk aan jezelf. En, last but not least: vraag hierbij om hulp.

Welke vraag krijg jij het meest?
Gewichtsverlies staat uiteraard bovenaan de lijst van redenen waarom mensen bij mij op het spreekuur komen. Er zijn veel verschillende diëten. In elk dieet zit wel een kern van waarheid en als je je eraan houdt, val je af. Daar ligt dan ook niet het probleem. Afvallen lukt wel. Maar het volhouden! Mensen kunnen kortdurend een patroon aanpassen, maar op langer termijn houden ze het niet vol. Belangrijk om kleine aanpassingen in je eet- en leefpatroon aan te brengen, die wel vol te houden zijn. Zoek de juiste Balans.

Heb je nog tips voor de feestdagen?
Ondanks de Lockdown en de versobering van de feestdagen dit jaar, zullen veel mensen toch veel gaan tafelen. Prima als je ervan geniet, natuurlijk! Maar houd het wel in de gaten. Gezond en lekker-luxe eten, gaan best samen. Wees er creatief in. En zorg dat je overdag voldoende beweegt. Dan ben je gauw weer in balans.

Gerelateerd

Op je paasbest

Op je paasbest

Elk jaar vieren we Pasen. Maar waar ging het eigenlijk over? Waar gaat het nu over? Zoals bij elk feest, speelt samen eten een rol. Geniet ervan. Op een gezonde manier.

Lees meer
High Tech & High Touch

High Tech & High Touch

Digitale technologie, High Tech, is de ruggengraat van 111. Dankzij de 1’tjes en 0’etjes is ‘meten=weten’ mogelijk. Maar dat is niet genoeg. De menselijke aandacht, High Touch, is even belangrijk gebleken.

Lees meer