Huisje, (kerst)boompje, beestje
Door Redactie 111

We denken bij deze uitdrukking vooral aan een gezin of een stel. Je ziet ze niet in kerstreclames of op billboards maar Nederland telt zo’n 3 miljoen alleenstaanden die niet in dat plaatje passen.

In hetzelfde schuitje
Onderzoekers stelden lang geleden al vast dat veel mensen zich juist in december eenzamer voelen. Dat komt mede doordat het contrast zo groot is met wat zij om zich heen zien aan gezamenlijke gezelligheid.

Als we nog even aan de corona lockdowns denken dan kunnen we stellen dat we allemaal in meer of minder mate last hadden van isolement. Misschien was het contrast toen minder voelbaar.
In het voorwoord van de Editiespecial Eenzame Kerst van de Volkskrant (december 2020) schreef Olaf Tempelman: “Je zou de hypothese kunnen lanceren dat veel mensen zich, paradoxaal genoeg, in de laatste dagen van 2020 minder eenzaam voelen dan in andere jaren. Omdat we dit jaar met zijn allen in hetzelfde schuitje zitten en omdat andermans vreugde dit jaar minder breed wordt uitgemeten.”

Iets vieren doe je samen
En toch, feestdagen en mijlpalen zijn samen-dingen. We willen delen en nabijheid voelen want we zijn nu eenmaal gebouwd op sociale cohesie.
Of je nu alleenstaand bent of niet. Velen kiezen er zelfs bewust voor om alleen te wonen. Dat wil nog niet zeggen dat zij ‘alleen leven’. Of eenzaam zijn.

Alleen is niet eenzaam
Eenzaamheid wordt vaak begrepen als een gevoel van isolatie. Het gevoel afgesloten te zijn van de rest van de wereld en niet in contact te staan met anderen. Het is iets anders dan sociaal isolement. Eenzaamheid is een gevoel; sociaal isolement is een situatie. Anders gezegd: er is een wezenlijk verschil tussen alleen zijn, en je alleen voelen. Je kunt je namelijk ook eenzaam voelen met mensen om je heen. Juist in gezelschap van anderen kan eenzaamheid sterk voelbaar zijn.

Eenzaamheid en gezondheid
Onderzoek naar eenzaamheid laat zien dat hetzelfde hersengebied geactiveerd is als bij fysieke pijn. Langdurige eenzaamheid is ongezond. Het beschadigt je psychisch en fysiek. Het is zelfs aangetoond dat mensen die langdurige gevoelens van eenzaamheid ervaren, een verminderde afweer hebben.

Het is van ons allemaal
Alle reden dus om verbinding te blijven voelen met anderen. Niet alleen in de decembermaand als er veel nadruk ligt op ‘samenzijn’. Maar het hele jaar. En om mensen die mogelijk met eenzaamheid worstelen, ‘erbij te halen’. In die zin zou je kunnen zeggen dat eenzaamheid van ons allemaal is.

Gerelateerd

Overgewicht of gezond gewicht?

Overgewicht of gezond gewicht?

Een streefgewicht bereiken valt vaak niet mee. Het daarna vasthouden is zo mogelijk nog lastiger. Voor veel mensen betekent het dat zij voortdurend op een negatieve manier bezig zijn met hun gewicht. Dat geeft ongezonde stress. Maar een streefgewicht is iets heel anders is dan een gezond gewicht. Dat is namelijk van veel factoren afhankelijk.

Lees meer
De waarheid over de invloed van anderen op jouw gewicht

De waarheid over de invloed van anderen op jouw gewicht

Niemand kan alles alleen, zeker niet als het gaat om het bereiken van een gezond gewicht. Jij kiest een andere weg, maar je uitzicht verandert niet. Anderen gaan door met hun eetgewoontes en de eettentjes om de hoek serveren nog steeds frites met mayonaise. Toch is het cruciaal om je omgeving te betrekken. Hoe doe je dat?

Lees meer