Huisje, (kerst)boompje, beestje
Door Redactie 111

We denken bij deze uitdrukking vooral aan een gezin of een stel. Maar Nederland telt zo’n 3 miljoen alleenstaanden die niet in dat plaatje passen. Je ziet ze niet in kerstreclames of op billboards want met kerst hoor je samen te zijn. Dat is extra moeilijk nu. Voor iedereen.

In hetzelfde schuitje
Lang voor corona stelden onderzoekers al vast dat veel mensen zich juist in december eenzamer voelen. Dat komt mede doordat het contrast zo groot is met wat zij om zich heen zien aan gezamenlijke gezelligheid.

Nu we door corona allemaal in meer of minder mate last kunnen hebben van isolement, is dat contrast misschien minder voelbaar.
In het voorwoord van de Editiespecial Eenzame Kerst van de Volkskrant deze maand, schrijft Olaf Tempelman: “Je zou de hypothese kunnen lanceren dat veel mensen zich, paradoxaal genoeg, in de laatste dagen van 2020 minder eenzaam voelen dan in andere jaren. Omdat we dit jaar met zijn allen in hetzelfde schuitje zitten en omdat andermans vreugde dit jaar minder breed wordt uitgevent.”

Iets vieren doe je samen
En toch, feestdagen en mijlpalen zijn samen-dingen. Ook in een Lockdown. We willen delen en nabijheid voelen want we zijn nu eenmaal gebouwd op sociale cohesie.
Of je nu alleenstaand bent of niet. Velen kiezen er zelfs bewust voor om alleen te wonen. Dat wil nog niet zeggen dat zij ‘alleen leven’. Of eenzaam zijn.

Alleen is niet eenzaam
Eenzaamheid wordt vaak begrepen als een gevoel van isolatie. Het gevoel afgesloten te zijn van de rest van de wereld en niet in contact te staan met anderen. Het is iets anders dan sociaal isolement. Eenzaamheid is een gevoel; sociaal isolement is een situatie. Anders gezegd: er is een wezenlijk verschil tussen alleen zijn, en je alleen voelen. Je kunt je namelijk ook eenzaam voelen met mensen om je heen. Juist in gezelschap van anderen kan eenzaamheid sterk voelbaar zijn.

Eenzaamheid en gezondheid
Onderzoek naar eenzaamheid laat zien dat hetzelfde hersengebied geactiveerd is als bij fysieke pijn. Langdurige eenzaamheid is ongezond. Het beschadigt je psychisch en fysiek. Het is zelfs aangetoond dat mensen die langdurige gevoelens van eenzaamheid ervaren, een verminderde afweer hebben.

Het is van ons allemaal
Alle reden dus om verbinding te blijven voelen met anderen. Niet alleen in de decembermaand als er veel nadruk ligt op ‘samenzijn’. Maar het hele jaar. En om mensen die mogelijk met eenzaamheid worstelen, ‘erbij te halen’. In die zin zou je kunnen zeggen dat eenzaamheid van ons allemaal is.

Gerelateerd

Aandacht

Aandacht

De pilot van 111 ligt alweer even achter ons. Met plezier kijk ik terug naar de vele gesprekken die ik met deelnemers heb gevoerd. Vaak kreeg ik terug van deelnemers dat ze het...

Lees meer
High Tech & High Touch

High Tech & High Touch

Digitale technologie, High Tech, is de ruggengraat van 111. Dankzij de 1’tjes en 0’etjes is ‘meten=weten’ mogelijk. Maar dat is niet genoeg. De menselijke aandacht, High Touch, is even belangrijk gebleken.

Lees meer
Ik én wij

Ik én wij

Decennialang ging het over ‘ik’. Met reden. Maar we sloegen door. Nu bewegen we weer richting ‘wij’. Wij zijn van de stroming: IK én WIJ. Ook met reden: het zorgt ervoor dat je gezondheidsreis zijn doel bereikt.

Lees meer