Energie en ouder worden
Door Wilko Vriesman

We kijken meestal naar de stadia van ons leven in medische en/of sociaal-maatschappelijke termen. Maar we kunnen er ook vanuit een energetisch perspectief naar kijken. ‘Energetisch’ heeft voor velen nog de associatie met ‘spiritueel’, ‘ongrijpbaar’. Een beetje vaag dus. Toch past dit bij de werkwijze van 111 waarin wetenschap een belangrijker basis is.

Het is namelijk niet vaag maar heel concreet: energetisch gaat over de energie die je hebt om te kunnen doen wat je wilt doen. Ben je energetisch uit balans, dan ‘stroomt’ de energie niet goed en dat voel je. Dit kan zich lichamelijk uiten (bijvoorbeeld door pijn) maar ook emotioneel (verdriet) of mentaal (piekeren). Of alle drie tegelijk.

Vol of leeg

Vanuit energetisch perspectief spreken we van ‘vol en leeg’. In onze jeugd zijn we nog vol energie. Naarmate we ouder worden, vallen er zogenaamde energetische gaten: zwakke plekken die zich onder druk en stress manifesteren. En die gaten zal je moeten dichten, verzorgen, wil je niet ‘leeglopen’.

Energetisch langzaam leeglopen

Zolang we jong zijn, is er op energetisch gebied een natuurlijke zelfherstellende balans en ‘volledigheid’. We voelen nauwelijks beperking en een blessure of avondje stappen deert ons nauwelijks. Maar zo rond ons 40ste verandert dat. Er beginnen ‘gaten’ te vallen die niet meer zo makkelijk vanzelf dichtgaan.

Het dichten van energiegaten is essentieel om vitaal te blijven. Daar kun je gelukkig zelf veel aan doen. Doe je er niks aan, in termen van zelfzorg en aanpassing van je leef- en werkstijl, dan loop je energetisch leeg en melden de kwalen of ziektes zich aan.

Zelfkennis en zelfzorg

Jezelf kennen en rekening houden met begrenzingen (en mogelijkheden weer vergroten), wordt de essentie in het behouden van gezondheid. Die zelfzorg is essentieel om niet vroeg oud te worden en om lang te kunnen genieten van je vitaliteit.

Analyse en onderhoud

Afhankelijk van de behoefte van een deelnemer kijken we waar in het lijf stress neerslaat en welk thema daaronder wellicht schuilgaat. Dat is bij iedereen anders.

Als stress vooral in het onderlichaam gaat zitten, kan het gaan over ‘aarden’. Zit het meer in de romp dan kun je denken aan ‘ruimte innemen’ en blokkerende gedachten kunnen de oorzaak zijn van pijn in je nek, hals of hoofd.

Oftewel:

  • Waar zitten je gaten, wat zijn je zwakke plekken (in combinatie met je medische geschiedenis)?
  • Wanneer /onder welke omstandigheden dienen deze zich aan?
  • Hoe verhoudt dit zich tot je werkthema binnen 111?
  • Hoe kun je de gaten dichten?

Niet ingewikkeld en heel effectief

De gatenanalyse geeft inzicht en connectie met je 111 werkthema’s. Het maakt helder wat er in ieder geval aan zelfzorg in je Plan van Aandacht moet komen. De procedures zijn verrassend eenvoudig én effectief. Het gaat erom dat je aandacht geeft aan die plekken, niet alleen met je brein en je leefstijl. Ook met je hand, met je ademhaling.

Uiteraard is begeleiding hierbij belangrijk want als je er niet mee bekend bent, is het lastig om uit te voeren, en je weer ‘vol energie’ te kunnen voelen.

Energetisch door ademhalen

Wilko Vriesman is onze expert op gebied van beweging en draagt bij aan de gezondheidswinst van deelnemers, onder meer door zijn adviezen te delen en vragen te beantwoorden in de 111Community.

Wilko Vriesman

Wilko Vriesman

Wilko Vriesman is de bewegingswetenschapper binnen ons team. Hij zet zijn kennis en ervaring onder andere in bij de ontwikkeling van de 111 bewegingsmodules. In zijn praktische begeleiding zet hij ook disciplines in als Yoga, Tai Chi en Aikido; gericht op het krachtiger & soepeler maken van lijf, leden én geest.

Gerelateerd

Conversatie met jezelf

Conversatie met jezelf

Doe jij het wel eens? Jezelf kritisch bevragen? Terugkijken op bepaalde gebeurtenissen of situaties? Waarom heb je iets gedaan, of juist gelaten? Vaak leven we in de waan van de...

Lees meer
Aandacht

Aandacht

De pilot van 111 ligt alweer even achter ons. Met plezier kijk ik terug naar de vele gesprekken die ik met deelnemers heb gevoerd. Vaak kreeg ik terug van deelnemers dat ze het...

Lees meer