De wereld verandert, en daarmee onze leefstijl
Door Redactie 111

Of is het andersom?

Digitalisering, globalisering, individualisering, klimaatverandering: niet alleen ‘de wereld’ verandert (en in een duizelingwekkend tempo bovendien); ook onze behoeftes veranderen en daarmee onze leefstijl. Waar gaat het heen? Wat zien we in de glazen bol?

Wat is leefstijl?

Eerst maar even een definitie. ‘Een’ definitie, want er zijn er vele. Deze definitie dekt de lading aardig:
‘Waarneembaar sociaal gedrag in de vorm van voorkeuren en smaken. Dit kan gaan over materiële consumptie, recreatie, woninginrichting, mode, kunst, muziek, politiek, zorgvraag.’ En voeg daar zelf maar ‘enzovoorts’ aan toe.

Leefstijl gaat over gedrag. En over de keuzes die we maken, gebaseerd op bijvoorbeeld gemak en/of moraliteit. Leefstijl zegt iets over een individu maar ook over groepen en (sub)culturen, en is voortdurend onderhevig aan verandering.

Nog even terug naar de titel. Daar schuilt een kip-ei verhaal in. De wereld verandert en we passen ons aan. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde.

Welke leefstijl veranderingen tekenen zich nu al af? We kozen er vijf die in de toekomst alleen maar zullen groeien.

Gezond leven wordt de norm

We weten steeds meer over de fysieke, mentale en sociale effecten van een gezonde leefstijl en dat het aandoeningen kan voorkomen die we anders medisch moeten behandelen. En die ‘wetenschap’ dringt steeds meer door. In de toekomst wordt een gezonde leefstijl de norm.

Gezondheid zal meer een universele waarde worden en zelfs een onderscheidende factor op de ‘sociale ladder’.

We zoeken er wel ondersteuning bij. Er zullen nóg betere technologieën komen. Gemak speelt daarin ook een grote rol: we willen thuis worden ondersteund door data-gedreven gezondheidsadviezen en andere gezondheidsrichtlijnen.

Ook een belangrijke ontwikkeling (en corona doet hier een flinke duit in de zak): we realiseren ons steeds meer dat onze gezondheid samenhangt met de gezondheid van anderen en dat we daarom ook hen moeten beschermen. En onze ‘habitat’, de aarde. Mooi bruggetje naar het volgende onderwerp.

Duurzaam leven

Zo kunnen we niet doorgaan, dat besef dringt steeds meer door. En het blijft niet bij ‘roepen’. Soms lijkt het hopeloos als je de kranten leest. Toch hebben we het allang niet meer alleen over ‘early adapters’ of activistische rebellen, want de groep die hun leefstijl aanpast, groeit enorm. Kijk naar de jongere generaties en je ziet dat duurzaam leven (al is het maar op deelgebieden) al een vanzelfsprekendheid is. Een duurzame leefstijl wordt zelfs een vorm van zelfexpressie.

We willen het meemaken

We streven minder naar bezit en meer naar ervaringen en persoonlijke ontwikkeling. En het kan. Ook op afstand of virtueel. Die ervaringsgerichtheid zal de komende decennia zelfs uitgroeien tot de sociale valuta van het moderne leven. Al die ervaringen geven met elkaar vorm aan het ‘verhaal’ van ons leven waarmee we anderen laten zien wie we zijn.

Constant verbonden

De ‘online-modus’ is nu al bijna de standaard. Dat zal alleen maar toenemen. Daarom juist groeit ook de vraag naar technologie die minder dominant of dwingend is. We willen zelf de controle houden.

De apparaten in ons leven moeten niet alleen intelligent zijn, maar ook meedenken. Alleen slim zijn, is niet genoeg.

Tijd wordt kostbaarder

Ook in de toekomst willen we nog steeds profiteren van een ‘wereld vol mogelijkheden’. Maar we willen ook meer rust, intimiteit en echte menselijke aandacht. Die balans wordt steeds belangrijker. Ook voor onze algehele gezondheid.

We zullen (vaker dan we nu al doen) taken uitbesteden om meer ruimte te maken voor persoonlijke tijd en aandacht. Vragen als: wat is openbaar, wanneer wil ik wel/niet contact met de buitenwereld, wat is privé en wanneer, zullen ons daarin leiden.

Al met al wordt tijd kostbaarder. En als je er veel van hebt, wordt het zelfs een ‘bewijs’ van succes.

Deel dit bericht

Corona maakt eens te meer duidelijk hoe CRUCIAAL een goede gezondheid is. Met de 111 aanpak en technologie werk jij structureel aan je gezondheid. En dat gaat verder dan een app hier of een voornemen daar. Alles onder één dak. 

Zorg voor jezelf, heb aandacht voor jezelf. Nu meer dan ooit!

 

We voeren nu de laatste tests uit en starten binnenkort met de eerste 100 deelnemers.

Mail ons als je daar bij wilt zijn!

 

Meld je ook alvast aan voor onze nieuwsbrief de 111 CheckIN. Je ontvangt dan regelmatig een update en je krijgt waardevolle tips en weetjes.

Met 111 investeer je in je eigen gezondheid. Je kunt ook investeren in 111 zelf. Om samen te werken aan een gezond Nederland. 

 

Bedankt voor het inschrijven!