De wereld verandert, en daarmee onze leefstijl
Door Redactie 111

Of is het andersom?

Digitalisering, globalisering, individualisering, klimaatverandering: niet alleen ‘de wereld’ verandert (en in een duizelingwekkend tempo bovendien); ook onze behoeftes veranderen en daarmee onze leefstijl. Waar gaat het heen? Wat zien we in de glazen bol?

Wat is leefstijl?

Eerst maar even een definitie. ‘Een’ definitie, want er zijn er vele. Deze definitie dekt de lading aardig:
‘Waarneembaar sociaal gedrag in de vorm van voorkeuren en smaken. Dit kan gaan over materiële consumptie, recreatie, woninginrichting, mode, kunst, muziek, politiek, zorgvraag.’ En voeg daar zelf maar ‘enzovoorts’ aan toe.

Leefstijl gaat over gedrag. En over de keuzes die we maken, gebaseerd op bijvoorbeeld gemak en/of moraliteit. Leefstijl zegt iets over een individu maar ook over groepen en (sub)culturen, en is voortdurend onderhevig aan verandering.

Nog even terug naar de titel. Daar schuilt een kip-ei verhaal in. De wereld verandert en we passen ons aan. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde.

Welke leefstijl veranderingen tekenen zich nu al af? We kozen er vijf die in de toekomst alleen maar zullen groeien.

Gezond leven wordt de norm

We weten steeds meer over de fysieke, mentale en sociale effecten van een gezonde leefstijl en dat het aandoeningen kan voorkomen die we anders medisch moeten behandelen. En die ‘wetenschap’ dringt steeds meer door. In de toekomst wordt een gezonde leefstijl de norm.

Gezondheid zal meer een universele waarde worden en zelfs een onderscheidende factor op de ‘sociale ladder’.

We zoeken er wel ondersteuning bij. Er zullen nóg betere technologieën komen. Gemak speelt daarin ook een grote rol: we willen thuis worden ondersteund door data-gedreven gezondheidsadviezen en andere gezondheidsrichtlijnen.

Ook een belangrijke ontwikkeling (en corona doet hier een flinke duit in de zak): we realiseren ons steeds meer dat onze gezondheid samenhangt met de gezondheid van anderen en dat we daarom ook hen moeten beschermen. En onze ‘habitat’, de aarde. Mooi bruggetje naar het volgende onderwerp.

Duurzaam leven

Zo kunnen we niet doorgaan, dat besef dringt steeds meer door. En het blijft niet bij ‘roepen’. Soms lijkt het hopeloos als je de kranten leest. Toch hebben we het allang niet meer alleen over ‘early adapters’ of activistische rebellen, want de groep die hun leefstijl aanpast, groeit enorm. Kijk naar de jongere generaties en je ziet dat duurzaam leven (al is het maar op deelgebieden) al een vanzelfsprekendheid is. Een duurzame leefstijl wordt zelfs een vorm van zelfexpressie.

We willen het meemaken

We streven minder naar bezit en meer naar ervaringen en persoonlijke ontwikkeling. En het kan. Ook op afstand of virtueel. Die ervaringsgerichtheid zal de komende decennia zelfs uitgroeien tot de sociale valuta van het moderne leven. Al die ervaringen geven met elkaar vorm aan het ‘verhaal’ van ons leven waarmee we anderen laten zien wie we zijn.

Constant verbonden

De ‘online-modus’ is nu al bijna de standaard. Dat zal alleen maar toenemen. Daarom juist groeit ook de vraag naar technologie die minder dominant of dwingend is. We willen zelf de controle houden.

De apparaten in ons leven moeten niet alleen intelligent zijn, maar ook meedenken. Alleen slim zijn, is niet genoeg.

Tijd wordt kostbaarder

Ook in de toekomst willen we nog steeds profiteren van een ‘wereld vol mogelijkheden’. Maar we willen ook meer rust, intimiteit en echte menselijke aandacht. Die balans wordt steeds belangrijker. Ook voor onze algehele gezondheid.

We zullen (vaker dan we nu al doen) taken uitbesteden om meer ruimte te maken voor persoonlijke tijd en aandacht. Vragen als: wat is openbaar, wanneer wil ik wel/niet contact met de buitenwereld, wat is privé en wanneer, zullen ons daarin leiden.

Al met al wordt tijd kostbaarder. En als je er veel van hebt, wordt het zelfs een ‘bewijs’ van succes.

Gerelateerd

High Tech & High Touch

High Tech & High Touch

Digitale technologie, High Tech, is de ruggengraat van 111. Dankzij de 1’tjes en 0’etjes is ‘meten=weten’ mogelijk. Maar dat is niet genoeg. De menselijke aandacht, High Touch, is even belangrijk gebleken.

Lees meer
Ik én wij

Ik én wij

Decennialang ging het over ‘ik’. Met reden. Maar we sloegen door. Nu bewegen we weer richting ‘wij’. Wij zijn van de stroming: IK én WIJ. Ook met reden: het zorgt ervoor dat je gezondheidsreis zijn doel bereikt.

Lees meer
Van je vrienden moet je het hebben

Van je vrienden moet je het hebben

Uit veel onderzoeken blijkt dat goede vriendschappen bijdragen aan onze fysieke en geestelijke gezondheid. Tenminste, als het vrienden zijn die luisteren, niet meteen oordelen, je uitdagen en steunen met constructieve kritiek. En dan gaat het om Kwaliteit en niet kwantiteit. Familie is niet zo zeer van invloed en partners blijkbaar ook niet. Vrienden zonder eigen belang en die er 100 procent voor je zijn.

Lees meer