Er wordt minder over gesproken, maar bij mannen verandert er rond of na hun 50e ook het nodige. Niet alleen fysiek, zoals sneller moe, kort lontje, minder zin in seks, aankomen en zelfs opvliegers kunnen voor komen, maar ook mentaal gebeurt er het een en ander.
Er bestaan wel wat stereotyperingen. Denk aan grapjes over ‘de tweede leg’, het plotseling gekoesterde baardje en de voorbijrazende mannenclubjes op racefietsen. Mannen kunnen als ze de middelbare leeftijd bereiken soms behoorlijk de kluts kwijt te raken. Ze krijgen last van lichamelijke kwalen, zijn in de war en willen plotseling hun hele leven omgooien.
Verschillen tussen mannen en vrouwen
Hoewel zo’n 20 procent van de mannen tussen de 45 en 55 last krijgt van klachten is het niet echt te vergelijken met de vrouwelijke overgang.
Het grote verschil tussen mannen en vrouwen is dat de daling van het geslachtshormoon bij mannen heel geleidelijk en haast onopgemerkt verloopt, verspreid over tientallen jaren. Bij vrouwen gebeurt dat in korte tijd, binnen een paar jaar. Ja, daar krijg je het warm van.
Bovendien neemt bij vrouwen het oestrogeengehalte sterk af, terwijl een aanzienlijk deel van de mannen rond hun tachtigste nog een testosterongehalte heeft dat lijkt op dat van een jonge vent. Wat een tweede, of zelfs derde leg mogelijk maakt.
Penopauze bestaat niet
Hormoonspecialist prof. dr. Nicolaas Schaper van het Maastricht UMC zegt er het volgende over: “Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de penopauze. Inderdaad krijgen heel wat mannen rond hun 50e te maken met minder zin in seks, depressieve gevoelens, moeheid, spierverlies. Tegelijkertijd is ook bij de meeste mannen het testosterongehalte iets lager. Maar wetenschappelijk is niet aangetoond dat de klachten een gevolg zijn van het verminderde testosteron.”
Mentale ‘crisis’?
Het lijkt vooral een mentale crisis te zijn waar mannen (maar ook vrouwen trouwens) in terecht kunnen komen. De twijfel die hen belaagt kan over van alles gaan. Is mijn leven niet te saai en voorspelbaar? Wat heb ik nou eigenlijk gepresteerd? Ben ik wel gelukkig? Wie ben ik, wie wil ik zijn? Wat kan ik nog veranderen? Of is dit het?
En ja, dat kán uitlopen op clichés als scheiden, motorrijden of een relatie met een veel jonger iemand aangaan. Maar in de meeste gevallen komen mensen er goed doorheen. Het is immers ook een periode van reflectie. Als je die bewust aangaat, kun je er rijker uitkomen.