Al die vragen
Door Redactie 111

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) en alle maatregelen daaromtrent, zorgen ervoor dat veel mensen last hebben van stress, gespannenheid of somberte. Een normale reactie op een abnormale situatie.

Wat niet weet, deert
We hebben inmiddels zo’n beetje geleerd hoe we er dagelijks mee om moeten gaan, maar het grootste probleem is het onzekere perspectief: hoe lang duurt het nog? En hoewel er langzaamaan iets meer vrijheid komt omdat het aantal besmettingen afneemt, zitten we nog steeds met veel vragen. Wat zijn de gevolgen van de Intelligente Lockdown? Sociaal, economisch en medisch. Hoe gezond ben je eigenlijk? Heb je genoeg weerstand als het virus weer oplaait? En hoe zit dat met je dierbaren? Je werk? Al die onzekerheid kan behoorlijk aan je knagen.

Ontspanning in spannende tijden
Veel mensen volgen daarom het nieuws op de voet om toch wat houvast te hebben, om antwoorden te krijgen misschien. Je kan het (gevaar) maar beter aan zien komen, nietwaar?
Toch is het verstandig om die berichten een beetje te beperken. Je voedt hiermee je stress in plaats van dat het je geruststelt. Doseer het. Zorg dat je ook met andere dingen bezig bent. Dat je ook ontspanning inbouwt in je dagritme. Mentaal en fysiek. Wat er om je heen gebeurt, het grotere verhaal, is niet ‘normaal’ en je hebt er weinig tot geen invloed op.

Zorg voor jezelf
Wat je wel invloed op hebt, is dat goed voor jezelf zorgen. Want dat maakt je weerbaarder. Niet alleen tegen ziektes maar ook tegen sombere gevoelens en gespannenheid.

Behoud een gezonde leefstijl, of als je weet dat het eigenlijk wel iets beter kan: doe er wat aan. Zorg voor een gebalanceerd dieet, genoeg slaap, dagelijkse (buiten) beweging. En houd contact met je dierbaren. Hoe dan ook. De (beeld)gesprekken, elkaar aandacht geven, of gewoon even lol hebben samen; het is allemaal gezonde voeding voor je geest en lichaam. En verder: wees voorzichtig want Corona is voorlopig nog niet weg. Ondanks de vaccins. Stay safe!

 

Gerelateerd

Aandacht

Aandacht

De pilot van 111 ligt alweer even achter ons. Met plezier kijk ik terug naar de vele gesprekken die ik met deelnemers heb gevoerd. Vaak kreeg ik terug van deelnemers dat ze het...

Lees meer
High Tech & High Touch

High Tech & High Touch

Digitale technologie, High Tech, is de ruggengraat van 111. Dankzij de 1’tjes en 0’etjes is ‘meten=weten’ mogelijk. Maar dat is niet genoeg. De menselijke aandacht, High Touch, is even belangrijk gebleken.

Lees meer
Ik én wij

Ik én wij

Decennialang ging het over ‘ik’. Met reden. Maar we sloegen door. Nu bewegen we weer richting ‘wij’. Wij zijn van de stroming: IK én WIJ. Ook met reden: het zorgt ervoor dat je gezondheidsreis zijn doel bereikt.

Lees meer