112 krijgt hulp van 111

112 krijgt hulp van 111

Vanaf nu heeft gezondheidspreventie in Nederland een eigen herkenbaar nummer: 111. Met 111.nl is er een plek in Nederland waar consumenten en ondernemers informatie en een helpende hand kunnen vinden als het gaat om gezondheidspreventie. Een cruciale stap nu ‘voorkomen is beter dan genezen’ steeds belangrijker wordt.

Voorkomen kan

PREVENTIE wordt met steeds grotere hoofdletters geschreven. Geen wonder, want de zorg kan het niet meer aan. Hét antwoord op de groeiende zorgvraag is het voorkomen van die zorgvraag.
Overgewicht, diabetes, hartklachten, stress, burn-out, slaapproblemen. Het zijn allemaal signalen van een falend gezondheidsbeleid. Veel van deze signalen zijn in de praktijk te voorkomen. Een grotere bewustwording bij consumenten én ondernemers van de gezondheidsgevaren, en hoe die te voorkomen zijn, is de eerste stap.

Regie over je eigen gezondheid

“De tweede stap is een helpende hand waar dat nodig is. Met name bij werkgevers dringt het besef steeds meer door dat burn-out, stress en slaapproblemen grote invloed hebben op het ziekteverzuim. Dat voorkomen kan niet alleen bij de zorg zelf, maar ook bij de werkgever aanmerkelijke kosten besparen”, stelt Gerard van Vliet, initiatiefnemer van 111.
“We hebben 3 jaar intensief gewerkt aan de informatie en de geboden programma’s om meer inzicht in iemands gezondheid te krijgen en die te verbeteren. Steeds gericht op ‘voorkomen is beter dan genezen’. Zelf de regie te nemen over je eigen gezondheid is de kern. Wij helpen waar nodig met de eerste belangrijke stappen”, licht mede-Founder Tamara Bongers toe, zelf medisch specialist, gespecialiseerd in ouderenzorg. Zij weet als geen ander hoe belangrijk gezond oud worden is.

Preventie verdient een eigen plek

Bij de activiteiten van 111 zijn zowel fysieke, mentale als sociale aspecten van belang. Als de sociaal maatschappelijke omstandigheden slecht zijn en iemand bovendien een berg eerder ziet als probleem dan als uitdaging, dan is meer bewegen en beter eten een utopie. Gerard van Vliet: “Grootste uitdaging is en blijft het stap voor stap veranderen van gewoonten, voor dat iemand in de zorg terecht komt. Niet makkelijk als het woord ‘veranderen’ synoniem is aan ‘ver van m’n bed en ‘voor anderen’. We weten inmiddels hoe we dat kunnen omzeilen”.

Meten is Weten

Basis voor de programma’s is het digitaal meten van uiteenlopende lichaamssignalen, zoals hartslag (rust en actief), bloeddruk, saturatie, vetgehalte en slaapkwaliteit. In combinatie met de activiteiten van iemand levert dat niet zelden een confronterend beeld op van iemands gezondheid. De verbeterpunten worden in overleg met de deelnemer vastgesteld en door de deelnemer zelf gekozen. In de praktijk gaan deelnemers daar ook daadwerkelijk mee aan de slag.

111.nl is hét platform voor gezondheidspreventie in Nederland. Met gevalideerde informatie over de vraag hoe je gezond ouder kunt worden én daarbij zelf de regie kunt houden. Naast informatie biedt 111 zo nodig een helpende hand.

Founders zijn Maria Menger, psycholoog, Tamara Bongers, geriater en Gerard van Vliet, Sociaal ondernemer, oa met Food2Smile en Healzzy2GO.

Contactpersoon:
Nadere informatie bij Gerard van Vliet
[email protected]
0653152622

Gerelateerd